Włoska pizza
Nie ma nic lepszego niż pizza w Neapolu. Ciasto powinno być cienkie, lekko przypieczone na brzegach, a składniki świeże i najwyższej jakości. Spróbuj klasycznej Margherity z mozzarellą di bufala i świeżą bazylią.
Włoskie makarony
Włosi kochają makaron, a jego wybór jest niemal nieskończony: spaghetti, tagliatelle, ravioli, gnocchi. Każdy region ma swoje specjały np. pesto z Ligurii czy carbonara z Rzymu. Warto spróbować świeżo przygotowanego makaronu w lokalnej trattorii.
Włoskie lody
Włoskie lody są gęstsze, bardziej kremowe i intensywniejsze w smaku niż standardowe lody znane z innych krajów. Popularne smaki to stracciatella, pistacchio, nocciola (orzech laskowy), ale nie bój się eksperymentować z lokalnymi propozycjami.
Espresso
We Włoszech kawa to rytuał, nie tylko napój. Zamawiaj espresso w barze i pij je szybko, stojąc przy ladzie, tak jak robią to Włosi. Spróbuj też cappuccino.
Tiramisu i inne desery
Włoskie desery to wisienka na torcie każdej podróży. Tiramisu to klasyk z mascarpone, kawą i biszkoptami. W regionach północnych warto spróbować panna cotty, a w południowych cannoli sycylijskie.
Oliwa z oliwek i sery
Nie zapomnij o oliwie z oliwek extra virgin, najlepiej smakująca prosto z butelki w lokalnej oliwiarni. Spróbuj też włoskich serów: Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala, Gorgonzola, często podawanych z lokalnym pieczywem i winem.
Planujesz wakacje we włoszech, napisz do nas! Przygotujemy spersonalizowaną ofertę!
e‑mail: bok@swiatowi.pl
kom. +48 536 960 440
Dodaj komentarz