Kuchnia włoska, tego musisz spróbować będąc we Włoszech

Włoska pizza

Nie ma nic lep­szego niż piz­za w Neapolu. Cias­to powin­no być cienkie, lekko przy­p­iec­zone na brze­gach, a skład­ni­ki świeże i najwyższej jakoś­ci. Spróbuj klasy­cznej Margher­i­ty z moz­zarel­lą di bufala i świeżą bazylią.

Włoskie makarony

Włosi kocha­ją makaron, a jego wybór jest niemal nieskońc­zony: spaghet­ti, tagli­atelle, ravi­o­li, gnoc­chi. Każdy region ma swo­je spec­jały np. pesto z Lig­urii czy car­bonara z Rzy­mu. Warto spróbować świeżo przy­go­towanego makaronu w lokalnej trat­torii.

Włoskie lody

Włoskie lody są gęst­sze, bardziej kre­mowe i inten­sy­wniejsze w smaku niż stan­dar­d­owe lody znane z innych kra­jów. Pop­u­larne sma­ki to strac­ciatel­la, pis­tac­chio, noc­ci­o­la (orzech laskowy), ale nie bój się ekspery­men­tować z lokalny­mi propozy­c­ja­mi.

Espresso

We Włoszech kawa to rytu­ał, nie tylko napój. Zamaw­iaj espres­so w barze i pij je szy­bko, sto­jąc przy ladzie, tak jak robią to Włosi. Spróbuj też cap­puc­ci­no.

Tiramisu i inne desery

Włoskie desery to wisien­ka na tor­cie każdej podróży. Tiramisu to klasyk z mas­car­pone, kawą i biszkop­ta­mi. W regionach północ­nych warto spróbować pan­na cot­ty, a w połud­niowych can­no­li sycyli­jskie.

Oliwa z oliwek i sery

Nie zapom­nij o oli­wie z oli­wek extra vir­gin, najlepiej smaku­ją­ca pros­to z butel­ki w lokalnej oli­wiarni. Spróbuj też włos­kich serów: Parmi­giano Reg­giano, Moz­zarel­la di Bufala, Gor­gonzo­la, częs­to podawanych z lokalnym pieczy­wem i winem.

Planujesz wakacje we włoszech, napisz do nas! Przygotujemy spersonalizowaną ofertę!

e‑mail: bok@swiatowi.pl

kom. +48 536 960 440

Categories: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj też: